Első diplomás képzés

Miért érdemes az Egyesült Királyságban tanulni?

Az Egyesült Királyság egyetemeinek kínálata rendkívül szerteágazó és minden intézmény egyéni arculattal és meghatározott kulturális élettel rendelkezik. Tanulhatsz többek között régimódi, vöröstéglás egyetemen (ha hagyományos szakot szeretnél végezni) éppúgy, mint modernernebb intézményekben (ha inkább az újabb területek érdekelnek, mint a média vagy a marketing). Bármely kurzust is választod, a brit oktatási rendszer személyre szabott,  támogatja a hallgatókat, ami nem hagyja, hogy lemaradj vagy elszigetelődj a többiektől.

Az Egyesült Királyság emellett igazi sokszínűséget kínál, ahol a külföldi diákok otthon érezhetik magukat és találkozhatnak a világ minden nemzetének képviselőjével. Mivel az Egyesült Királyság folyamatosan kiemelkedő teljesítményt nyújt a tudományos életben és a kreatív innovációban, minden esélyed megvan arra, hogy a világ legjobb elméleti és gyakorlati szakemberei és kutatói oktassanak.

Milyen kurzusokat kínálnak a brit egyetemek?

Érdeklődésedtől és előtanulmányaidtól függően művészeti, bölcsészettudományi, természettudományi, társadalomtudományi és orvostudományi képzések közül választhatsz. A kurzusok meglehetősen sokrétűek többek között aszerint, hogy mely egyetemen tanulunk. A legnépszerűbb elsődiplomás képzési forma a Bachelor (first degree), amely ma már számos szakmában elengedhetetetlen a munkavállaláshoz az Egyesült Királyságban és sok más országban is. Az Egyesült Királyság elsődiplomás képzései többnyire a legmodernebb trendekre épülnek egy-egy szakterületen belül. Emellett pedig rengeteg elsőrangú kutatásnak is otthont adnak a brit egyetemek, amelyek gyakran remek kapcsolatokat ápolnak az üzleti élet és az ipar képviselőivel.

Kurzus- és intézménykereső adatbázist az EducationUK honlapon találhatsz. Ajánlott igényelni az egyetemtől prospektust és látogatni honlapjukat is, mert sok hasznos információt találhatsz rajta. A HERO honlapja is sokat segíthet a megfelelő intézmény kiválasztásában és itt találhatók azok a jelentések, amelyet a QAA (Minőségbiztosítási Ügynökség) készít rendszeresen az egyes intézményekben szakokon zajló oktatás színvonaláról, a hallgatók tapasztalatairól, a támogatások mértékéről és az ún. Research Assesment Exercise (Kutatás-értékelő Felmérés) eredményeiről, amely az intézményekben folytatott kutatások színvonalát méri.

Milyen hosszú az elsődiplomás képzés?

Az első diploma megszerzése általában 3 évet vesz igénybe (Skóciában négyet), bár művészeti képzések esetében az egyetem gyakran megköveteli egy alapozó év elvégzését. Az orvostudományi egyetemek orvosi képzései minden esetben minimum öt évig tartanak, az építészmérnöki diploma megszerzéséért pedig gyakran hat vagy hét évet kell tanulni.

A tanulmányok elkezdésének feltételei

A felvételi követelmények meglehetősen változatosak attól függően, hogy milyen szakra jelentkezünk és hogy az mennyire népszerű egy adott egyetemen (sok intézményben kimelkedően magas színvonalú egy-egy szak oktatása, így arra nehezebb bejutni). Az egyetem honlapján és prospektusában mindig megtalálhatók az adott évben irányadó felvételi követemények. Az egyetem többnyire elvárja, hogy a jelentkező mind az általános, mind szakspecifikus kritériumoknak megfeleljen. Az International Baccalaureate és a standard magyar érettségi általánosan elfogadott az Egyesült Királyság egyetemei által. Viszont interjún kell résztvenniük a művészeti kurzusra jelenkezőknek (ún. Route B) és mindazoknak, akik Oxfordba vagy Cambridge-be jelentkeznek. Számukra bizonyos szakok esetében szóbeli, máskor írásbeli felvételi vizsgát szerveznek.

A felvételi követelmények között szerepel a megfelelő szintű írásbeli és szóbeli angol nyelvtudás, amelynek meglétét megfelelő nemzetközi nyelvvizsga-bizonyítvánnyal kell igazolni. Az intézmények által elfogadott vizsgák listáját érdemes mielőbb megkeresni az adott honlapon vagy a prospektusban, hogy biztosan legyen elég idő a vizsgára való felkészülésre. A legtöbb egyetem elfogadja az alábbi bizonyítványokat:

International English Language Testing System (IELTS) 6.0 és a fölötti eredménnyel
Cambridge Proficiency in English A, B vagy C eredménnyel valamint Cambridge Advanced English A vagy B eredménnyel
Test of English as a Foreign Language (TOEFL) 550 (paper-based)/213 (computer-based) vagy magasabb eredménnyel

Sajnos a magyar típusú kétnyelvű nyelvvizsgák nem elfogadottak külföldön, így nem alkalmasak a nyelvtudás szintjének igazolására.

Mennyibe kerülnek az egyetemi tanulmányok?

Tandíj

Az európai uniós csatlakozással lehetővé vált a számunkra, hogy az Egyesült Királyságban ún. „home fee”-t fizessünk, tehát ugyanakkora összeget, mint a britek maguk. A 2006/07-es tanévtől ez azt jelenti, hogy az egyetemek maguk állapitják meg a hazai tandíjat 0 és 3000 GBP közötti sávon belül. Ha uniós állampolgár vagy és az elmúlt három évet is az Európai Unió területén töltötted,  jogod van ahhoz, hogy tandíjad teljes fedezéséhez hitelt vegyél igénybe. Így az egyetemi tanulmányaid előtt vagy az alatt nem kell tandíjat fizetned, ehelyett az éves tandíjak összegzésre kerülnek, és ha diplomád megszerzése után évi 15000 GBP-t meghaladó a jövedelmed, el kell kezdened törleszteni a hitelt. További információért kattints ide. Ha Skóciában folytatod tanulmányaid, tandíjmentességet élvezel, de valószínűleg diplomázás után fizetned kell egy ún. „Graduate Endowment”-et, amely egy 2100 GBP összegű utólagos hozzájárulás a tanulmányaidhoz. Bővebb információ: itt.

Megélhetési költségek

Azok a diákok, akik nem tartózkodtak életvitelszerűen az Egyesült Királyságban a tanulmányaik megkezdését megelőző három évben, nem jogosultak megélhetési támogatásra a brit állam részéről. A legtöbb hallgatónak 650-950 GBP-re van szüksége ahhoz, hogy meg tudjon kint élni. Ez az összeg tartalmazza a szállást, az étkezés költségeit, a ruházkodást és más alapvető szükségleteket. A tanulmányok során lehetőség van munkavállalásra, de részmunkaidős állással legfeljebb a megélhetés fele fedezhető. Ezért mielőtt kiutazol, győződj meg arról, hogy elegendő anyagi forrás áll a rendelkezésedre. Igaz ugyan, hogy az Európai Unió újonnan csatlakozott országainak állampolgárai korlátozás nélkül dolgozhatnak az Egyesült Királyságban, a hatóságok tájékoztatására szolgáló regisztráció viszont kötelező: www.workingintheuk.gov.uk – Schemes and Programmes – Worker Registration Scheme.

A legtöbb ösztöndíj-lehetőség posztgraduális hallgatók számára elérhető. Sajnos nincsen tudomásunk olyan elsődiplomás ösztöndíjról, amelyet nem nemzetközi, uniós hallgatók számára kínálnak. Látogasd meg az egyes egyetemek honlapját az intézményi ösztöndíjakkal kapcsolatban.

Olykor előfordul, hogy egy-egy bank is ajánl a tanulmányokat és a megélhetést egyaránt fedező hitellehetőséget.  

Hogyan jelentkezhetek?

Elsődiplomás képzésekre a UCAS (Universities and Colleges Admissions Service) honlapján keresztül jelentkezhetsz. A jelentkezési lapon maximum 6 helyet jelölhetsz meg. A jelentkezési díj összege 5 illetve 15 GBP, amelynek kifizetéséhez dombornyomott bankkártyára van szükség. A 2006-os jelentkezési időszakban már nem lehet papír jelentkezési lapot benyújtani a UCAS-nak. Amennyiben azonban Oxordba vagy Cambridge-be jelentkezik, a UCAS jelentkezés mellet az egyetem saját jelentkezési lapját is el kell küldened, amelyet az egyetem honlapjáról tölthetsz le.

Jelentkezési határidők

Ha Oxfordba, Cambridge-be vagy orvosi, fogorvosi esetleg állatorvosi képzésre jelentkezel, akkor a jelentkezési lapodnak október 15-ig be kell érkeznie az egyetemre. Ha úgynevezett B útvonalas, képzőművészeti képzésekre jelentkezel, ezt január 1. és márcuis 24. között kell megtenned. Minden más kurzus esetében január 15. a jelentkezés határideje (az egyetemek egészen június 30-ig fogadják a jelentkezéseket, de január 15. után már csak a megmaradt helyekre) 

 

 

 

 

 
Admin
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

Nézz élõ live filmet gportalon! 0-24-ben! Klikk ide! Filmek élõ live!!!!!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    ARIANA GRANDE TODAY - MAGYARORSZÁG EGYETLEN ARIANA GRANDÉVAL FOGLALKOZÓ HONLAPJA - TUDJ MEG RÓLA MINDENT