Posztgraduláis képzés

Hol kezdjem?

Az Egyesült Királyság egyetemei számtalan világszerte elismert elméleti és kutatói kurzust kínálnak. Ezek felkutatására a legjobb forrás az EducationUK website, ami lehetőséget ad, hogy könnyen és gyorsan megtaláld az igényeidnek megfelelő másoddiplomás képzést.

A HERO honlapja is sokat segíthet a megfelelő intézmény kiválasztásában, mert itt megtalálhatók azok a jelentések, amelyek a QAA (Minőségbiztosítási Ügynökség) készít rendszeresen az egyes intézményekben és szakokon zajló oktatás színvonaláról, a hallgatók tapasztalatairól, a támogatások mértékéről és az ún. Research Assesment Exercise (Kutatás-értékelő Felmérés) eredményeiről, amely az intézményekben folytatott kutatások színvonalát méri.

Milyen kurzusokat kínálnak a brit egyetemek?

Gyakorlatilag minden szakterületen lehet tanulni vagy kutatni. Az általános tendecia az, hogy a posztgraduális tanulmányok során az első diploma tárgyát vagy egy hozzá szorosan kapcsolódó tárgyat tanulnak, ám ez nem kötelező. Új témát kezdők számára léteznek olyan master kurzusok, melyek egy új téma/szakterület elkezdését teszik lehetővé. Azonban a jövendőbeli kutató hallgatóknak kötelező olyan témát választaniuk, amely kapcsolódik az eredeti végzettségükhöz.

Általában négyféle másoddiplomás képesítést különböztetünk meg:

Bizonyítványok és posztgraduális felsőfokú képesítések, például: Postgraduate Certificate of Education (PgCE), Postgraduate Diploma (PgDip) vagy Postgraduate Certificate (PgCert)
Elméleti Masters diplomák úgy mint: Master pf Arts (MA), Master of Science (MSc) és e kategórián belüli speciális szakmai diplomák: Master of Laws (LLM), Master of Education (Med) és Master of Business Administration (MBA)
Kutatói Masters diplomák mint a Masters of Philosophy (MPhil) vagy Master of Research (MRes)
Kutatói doktorátus, Doctor of Philosophy (PhD)

Milyen hosszú a másoddiplomás képzés?

A különböző másoddiplomák megszerzése minimum 9 hónapot, maximum három évet vesz igénybe, míg az Új Útvonalas PhD képzés, amely a Masters és PhD képzést egyesíti, 4 évig tart.

Felvételi követelmények

A legfontosabb követelmény egy jó eredményű brit vagy azzal egyenértékű elsődiploma a releváns tárgyból, és egy megfelelő szintű nemzetközi nyelvvizsga (az egyetem maga határozza meg, milyen szintet kér, de általában IELTS 6.5 és 8 között változik a követelmény). A magyar állami nyelvvizsga nem elfogadott az Egyesült Királyságban. A magyar „Főiskolai Oklevél” általában elegendő az elméleti másoddiplomás (Tought Course) elkezdéséhez, viszont a kutatói kurzus (Research Course) elvégzéséhez „Egyetemi Oklevél” szükséges. A további felvételi követelményekkel kapcsolatban fel kell keresni a választott egyetemet.

Ha már tájékozódtál a kiszemelt egyetem honlapjáról és annak prospektusából, mindenképpen érdemes kapcsolatba lépni a megfelelő tanszékkel további részletekért még a jelentkezés előtt.

Hogyan jelentkezhetek?

Ha sikerült kiválasztanod a Neked rokonszenves egyetemet, mindenekelőtt meg kell tudnod a jelentkezési határidőket. Előfordul, hogy 12 hónappal a képzés kezdete előtt (általában októberben) be kell adni a jelentkezését, különösen, ha ösztöndíjra is pályázol.

Jelentkezési lapot is igényelni kell a választott egyetemtől (egységes nyomtatvány nem létezik). Sok egyetemen már lehetőség van online jelentkezésre is.

Amíg a jelentkezés feldolgozás alatt áll, elkészítheted a kutatási tervet abban az esetben, ha kutatói kurzusra pályázol. Ebben az esszében röviden (2 oldalban) össze kell foglalnod, hogy mit kutattál eddig és most mit szeretnél.

Mennyibe kerülnek a másoddiplomás tanulmányok?

Tandíj

Az EU állampolgárai ugyanolyan mértékű tandíjat fizetnek, mint a britek – ún. „home Fee” –  amelynek összege évi 2500-7000 GBP között változhat (bár néhány kurzus, például az MBA akár évi 20 000 fontba is kerülhet). Ahhoz, hogy erre jogosult legyél, az uniós állampolgárság mellett a tanulmányaidnak elkezdését megelőző három évben az Európai Unió területén kellett tartózkodnod.

Ösztöndíjakért folyamodhatsz többek között a területének megfelelő Research Councilhoz. Bizonyos egyetemek szintén kínálnak ösztöndíj-lehetőségeket, amelyekről az egyetem honlapján és a prospektusokból tájékozódhatsz. Egyes esetekben igényelhetsz ún. Career Development Loan-t tandíjad fedezésére. A British Councilon keresztül megpályázható ösztöndíjakkal kapcsolatban itt találsz információt. Ne feledkezz meg azonban arról, hogy az ösztöndíjak elnyeréséért igen nagy a verseny, így nem szabad pusztán a sikerben bízva jelentkezni.

Megélhetési költségek

Azok a diákok, akik nem tartózkodtak életvitelszerűen az Egyesült Királyságban a tanulmányaik megkezdését megelőző három évben, nem jogosultak megélhetési támogatásra a brit állam részéről. A legtöbb hallgatónak 650-950 GBP-re van szüksége ahhoz, hogy meg tudjon kint élni. Ez az összeg tartalmazza a szállást, az étkezés költségeit, a ruházkodást és más alapvető szükségleteket. Felhívjuk azonban a figyelmet, hogy ugyan a tanulmányok során lehetőség van munkavállalásra, ám részmunkaidős állással legfeljebb a megélhetés fele fedezhető. Ezért mielőtt kiutazol, győződj meg arról, hogy elegendő anyagi forrás áll-e a rendelkezésére. Igaz ugyan, hogy az Európai Unió újonnan csatlakozott országainak állampolgárai korlátozás nélkül az Egyesült Királyságban, a hatóságok tájékoztatására szolgáló regisztráció viszont kötelező: www.workingintheuk.gov.uk – Schemes and Programmes – Worker Registration Scheme.

Látogasd meg az egyes egyetemek honlapját az intézményi ösztöndíjakkal kapcsolatban.

Olykor előfordul, hogy egy-egy bank is ajánl a tanulmányokat és a megélhetést egyaránt fedező hitellehetőséget.

 

 

 

 

 
Admin
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

Nézz élõ live filmet gportalon! 0-24-ben! Klikk ide! Filmek élõ live!!!!!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    ARIANA GRANDE TODAY - MAGYARORSZÁG EGYETLEN ARIANA GRANDÉVAL FOGLALKOZÓ HONLAPJA - TUDJ MEG RÓLA MINDENT