Óvodai és iskolai oktatás

Ki segíthet gyermekem elhelyezésében amíg én dolgozom vagy tanulok az Egyesült Királyságban?

Az egyik leghasznosabb honlap a témában, www.childcarelink.gov.uk, amelyet a Childcare Information Systems Development Project (CISDP) üzemeltet, hogy információt szolgáltasson gyermekgondozási és nevelési kérdésekben Angliában, Skóciában és Walesben.

Járhat a gyermekem állami iskolába, amíg én tanulok vagy munkát vállalok az Egyesült Királyságban?

Igen, abban az esetben, ha a gyermek 5 éven felüli és 16 éven aluli, tanulhat állami finanszírozású általános, illetve középiskolában. Óvodába is járhat négy éves korában, ha a helyi önkormányzat úgy ítéli meg. A lakóhelyén található iskolákat és óvodákat a The Parent Centre oldalán találja meg.

Akkor is tanuhat gyermeke az Egyesült Királyságban, ha Ön nem dolgozik kint?

Ha gyermeke uniós állampolgár, vagy brit tartózkodási engedéllyel rendelkezik, jogosult arra, hogy 19 éves koráig tandíjmentesen tanuljon államilag finanszírozott bentlakásos iskolában. Természetesen a szállást és ellátást ezekben az iskolákban is fizetni kell. Az Egyesült Királyságban körülbelül 35 állami bentlakásos iskola működik, melyekről bővebben az SBSA (State Boarding School Association) – korábban Stabis – honlapján olvashat.

Eltölthet a gyermeke egy tanévet az Egyesült Királyságban?

Igen, ez lehetséges, de az a legmegfelelőbb, ha ezt 11 és 13 évesen vagy a magyar rendszer szerinti első és harmadik középiskolai évében teszi, mert ezek az Egyesült Királyságban váltóéveknek számítanak.

Amit a brit okatatási rendszerről tudni érdemes

A brit oktatási rendszer legfontosabb lépcsői: az elemi, a középfokú és a harmadfokú (ezt sixth formnak nevezik) képzés. Különféle változatok léteznek azonban attól függően, hogy Angliában, Walesben, Skóciában vagy Észak-Írországban tanulunk:

Bizonyos önkormányzatok oktatási osztályai elemi, junior és senior fokon működtetnek iskolákat és más-más váltóéveket állapítanak meg
Némely középiskolában létezik sixth form évfolyam, másütt a tanulónak 16 évesen iskolát kell váltania

Egyvalami azonban közös ezekben az iskolákban, mégpedig, hogy mind a Nemzeti Alaptanterv (National Curriculum) követelményrendszere alapján folytatja oktatói munkáját, bár az Alaptanterv kismértékben változhat az Egyesült Királyság különböző országaiban.

Rendszeres felmérések és azokat elemző jelentések gondoskodnak az állami iskolák minőségbiztosításáról.

Az állami iskolák által kiadott bizonyítványokat és képesítéseket nagyon szigorú szabályok szerint ellenőrzik és értékelik. Az Egyesült Királyságban megszerzett képesítéseket világszerte elismerik.

Mi a különbség az állami és a magániskolák között?

Az állami iskola alapvetően olyan iskola, amelyet közpénzből tartanak fent. Ez a pénz származhat egyrészt az önkormányzatok oktatási osztályától (oktatási hatóság vagy oktatási bizottság) vagy a központi kormányzattól.

A nem állami finanszírozású iskolák magániskolák (private schools), független iskolák (independent schools) vagy – meglehetősen félrevezető módon – public schools („nyilvános” „köz” iskolák). A magán- és „public” iskolák független szervezetek, amelyek saját erejükből tartják fenn magukat, tanulóik pedig tandíjat fizetnek.

Magániskolák

Angliában, Skóciában, Walesben és Észak-Írországban igen sok magániskola működik, amelyek nemzetközi diákokat is tudnak fogadni/fogadnak korosztálytól függetlenül. Internetes linkgyűjteményünk, az oktatási rendszerről szóló információink és jelentkezési tanácsadó szolgáltatásunk segítségével mi is segítünk kiválasztani a legmegfelelőbb iskolát gyermekének.

Brit magániskolákat az EducationUK honlap „School Search” részére kattintva találhat.

Miért érdemes magániskolában tanulni az Egyesült Királyságban?

A magániskolák hagyományosan elismertek diákjaik tanulmányi sikereit/eredményeit tekintve, amit bizonyít, hogy a legtöbb magániskolában végzett tanuló valamely egyetemen folytatja tanulmányait. A brit magániskola-rendszer közel a legmagasabb oktatási színvonalat nyújtja a világon, egyben pedig lehetőséget ad gyermeke számára az angol nyelv tökéletes elsajátítására. Ez segít felkészíteni a gyermeket egy sikeres pályára, így teremtve számos lehetőséget önmaga kiteljesítésére. Minden magániskolának regisztráltatnia kell magát a megfelelő állami oktatási szervnél, amelyhez eleget kell tenniük a minimális szakmai követelményeknek. Ezen iskolákat rendszeresen ellenőrzi a „Her Majesty’s Inspectorate” (Őfelsége Vizsgálóbizottsága) és az „Independent Schools Council” (Magániskolák Tanácsa)  akkreditálja. Mindez biztosítja a magániskolák magas oktatási színvonalát, melynek minden jogi elvárásnak és egyéb standardoknak is meg kell felelniük.

Milyen bizonyítványt fog kapni a gyermekem?

A legtöbb iskola tanulói az elfogadott állami vizsgák megszerzéséért dolgoznak, amely biztosítja, hogy az így kiadott bizonyítvány elismert legyen. Ilyen elismert bizonyítvány a General Certificate of Secondary Education (GCSE), amely tizenhat éves korban szerezhető meg, valamit az A-level, amely elsősorban tizennyolc évesek számára ideális. Skóciában a tanulók a fentiekkel egyenértékű Scottish Certificate of Education Standard Grade (=GCSE) és a Scottish Highers vagy Advanced Highers (=A-level). Némelyik skót magániskolában azonban GCSE és A-level vizsgák is tehetők. Sok magániskolában szintén lehetséges ún. International Baccalaureate vizsgát szerezni.

A „tutorial” vagy „sixth form” iskolákat rendszerint 16 éves és a fölötti tanulók látogathatják. Sokféle – köztük szakmai és egyetemi felkészítő – tárgy tanulható ezekben az iskolákban, kis csoportos oktatás keretében. Sőt gyakran egy éves kurzusok is segítik az A-levelt újra letenni szándékozókat is.

Felvételi követelmények

A brit magániskolákban óriási a verseny; a legtöbb intézményben kötelező felvételi vizsgát tenniük a jelentkezőknek és sok diákanak ún. „Common Entrance Exam-en” (általános felvételi vizsga) kell átesnie 11 vagy 13 éves korban. A más oktatási rendszerből érkező nemzetközi diákok számára ez meglehetősen nehéz lenne, ezért nekik általában matematikából és angolból kell vizsgázniuk.

Hogyan jelentkezhetek?

A tanév általában szeptemberben kezdődik, gyermekének a tanévkezdés előtt egy évvel kell beadnia a jelentkezését. Önnek az iskolát közvetlenül kell felkeresnie, hogy megtudja a felvételi eljárás részleteit és hogy jelentkezési lapot kérjen.

Mennyibe kerül mindez?

A magániskolai tanulmányok sokba kerülnek: az éves tandíj 3,000 GBP-től egészen 20,000 GBP-ig terjedhet. Ezen összegek a biztosított szolgáltatások szerint változhatnak (teljes ellátás, félellátás, családi elhelyezés). 

 

 

 

 

 
Admin
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

Nézz élõ live filmet gportalon! 0-24-ben! Klikk ide! Filmek élõ live!!!!!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    ARIANA GRANDE TODAY - MAGYARORSZÁG EGYETLEN ARIANA GRANDÉVAL FOGLALKOZÓ HONLAPJA - TUDJ MEG RÓLA MINDENT