Közlekedés:
Londonban a trolibusz, a fogaskerekű és a sikló kivételével szinte mindenfajta közlekedési eszközt használhatunk. A várost metró és vonat szempontjából 6 városi zónára, és további 4, városon kívüli (A, B, C, D) zónára, a buszok és villamosok tekintetében pedig 4 zónára osztották. A jegyek és bérletek árát ezek alapján alakították ki. A londoni közlekésben használt jegy és bérlet variációk száma meglehetősen nagy. Minden közlekedési eszközre külön is vásárolhatunk jegyet vagy bérletet, de talán a minden közlekedési eszközre érvényes bérletek a leghasznosabbak. Aki akar, az természetesen gyalogolhat is, amely nem lehetetlen alternatíva annak, akinek az 1-es és 2-es zónában van a szállása, hiszen itt található a város legtöbb látnivalója.
A napi (Day Travel Card), heti (Weekly Travel Card), háromnapos (3 Day Travel Card) havi (Monthly Travel Card), és éves (Annual Travel Card) kombinált bérletek metróra, a London Bus emblémával ellátott buszokra, villamosra, a dokkok között közlekedő vasútra, a DLR-re (Dockland Light Railway,) és az összes feltüntetett zónán belüli vasútvonalra is érvényesek. A bérletekkel 30 százalék kedvezményt is kapunk a Temzén közlekedő hajókra. Minden bérlet másnap reggel 4.30-ig érvényes, a hétvégi jegyek pedig a rákövetkező hétfőn is érvényesek, ha az ünnepnap. A bérletek ára számos tényezőtől függ még, és különösen sok kedvezményben részesülhetnek a gyerekek, diákok, nyugdíjasok és a családosok. 2004 elejétől a papír alapú jegyek helyett bevezették a műanyag kártyákat, az Oyster Cardokat, amely a heti, havi és éves bérleteket váltotta fel. Az Oyster Pre Pay előre fizetet kártyaként használható, amelyből utazásonként vonják le a jegy árát, amely így olcsóbb, mintha egyenként vennénk meg azokat. Kártyákat a pénztárakban és automatákból vásárolhatunk, de interneten is rendelhetünk. A kártyák 3 fontba kerülnek, de ha visszaadjuk őket, ezt az összeget visszakapjuk. Jegyeket, bérleteket, valamint a kedvezményre jogosító igazolványokat az állomásokon, a reptereken, valamint a nagyforgalmú vasúti és metróállomásokon található Travel Information Centre nevű utazási központokban is vásárolhatunk.

A leggyorsabb közlekedési eszköz mindenképpen a metró, vagy ahogy a helyiek hívják, a tube, amely számos helyen csatlakozik a külvárosi vasutakhoz. A metró térképe minden állomáson ki van rakva a falra, de ingyenes papírtérkép is található a legtöbb állomáson, pályaudvaron és reptéren. A szerelvények hétköznap általában reggel fél 6-kor, vasárnap egy órával később indulnak el és vonaltól függően fél 12-ig vagy fél 1-ig közlekednek. A jegyeket és bérleteket szinte mindig előre kell váltani, és a kisebb állomások kivételével, csak a kapuk érzékelőiben történő érvényesítés után tudunk az állomás területére belépni. A metró jegyek árai szintén zónánként változnak kortól függően. Az 1-6-os zónákon kívül még további négy, vasutakra kiterjedő zóna (A, B, C, D) található, amelyre pár font felárért kaphatunk bérletet, vagy kiegészítő jegyet. Jegyet automatákból is vehetünk és hitelkártyával is fizethetünk.

Aki jobban meg szeretné ismerni a várost, annak a csúcsforgalom kivételével érdemes buszra szállnia, mert a buszbérlet nemcsak olcsóbb, de a városnézés is sokkal érdekesebb a többnyire ma is emeletes buszokról. Éjfél és reggel fél 5 között számos éjszakai busz közlekedik, amelyeknek számát egy N betű előzi meg. Útvonaluk többé-kevésbé megegyezik az azonos számú buszokéval. Figyeljünk arra, hogy a buszok nem minden megállóban (ezeket request stop-nak hívják) állnak meg. Ezt külön kell jeleznünk a megállóban, vagy leszálláskor gombnyomással, néha a fej feletti madzag meghúzásával. A buszjegyek a villamosra is érvényesek.

Londonban, pontosabban a Croydon negyedben, a villamosok 1997-ben indultak újra útnak, s ma már három vonalon, Wimbledon-Croydon-Elmers End, Croydon-Beckenham Junction és Croydon-New Addington útvonalon a 3-as és 4-es zónában közlekednek.

Az 1-es, 2-es, 3-as zónában Docklands és környékén közlekedő sínvasút, a DLR kényelmes közlekedést biztosít Greenwich-be és környékére. A vonatok hétköznap reggel fél 6 és éjjel fél 1 között, vasárnap reggel 7 és éj-jel fél 12 között 10-15 percenként, csúcsidőben pedig még gyakrabban közlekednek. A DLR-re a metrójegyek és bérletek is érvényesek, ha azok az adott zónára is érvényesek.

A metró és a buszok mellett menetrend szerint közlekedő hajókkal is utazhatunk. A Temzén közlekedő hajókra a Travel Card tulajdonosok 30 százalék kedvezményt kapnak. A gyerekek féláron, a nyugdíjasok 20 százalék kedvezménnyel, az 5 év alatti gyerekek ingyen utazhatnak. A hajók többsége reggel fél 10 és napnyugta között közlekedik.

Aki teheti, ne nagyon használjon autót Londonban, különösen ne csúcsidőben, amikor szinte lehetetlen haladni. Londonban 2003. februárjától lezárták a belváros egy részét, kapukat állítottak fel, és csak az 5 fontos útdíj megfizetése után lehet továbbmenni. A parkolók hiánya tovább súlyosbítja a problémát. Aki saját vagy bérelt autót használ, annak érdemesebb valamelyik külvárosi P+R (Park and Ride) parkolóban letenni az autóját, és inkább a tömegközlekedést használni. A parkolási tilalmat az út mellé festett folytonos dupla sárga vonal, míg a megállási tilalmat egy folytonos vonal jelez. A tilosban parkoló autókra büntető cédulát vagy kerékbilincset raknak és elszállítják, amit csak több mint száz font büntetés fejében kaphatunk vissza.

Az autóbérlés Londonban nem probléma. A nagy, ismert nemzetközi autókölcsönzők mellett az egyik legolcsóbb az EasyCar hálózat, amely Londonban Chelsea-ben, a London Bridge-nél és az Edgeware Road-on található, és főleg kisebb Mercedes autókat kölcsönöz.

Taxizni Londonban meglehetősen költséges. A hagyományos taxik kiállási díja 2 font. A díjat ezt követően a megtett távolság vagy az eltelt idő függvényében kell fizetni. Az utóbbit várakozás esetén kell fizetni. A telefonos rendelés plusz 2 fontba, a Heathrow reptéren történő beszállás plusz 1 fontba kerül. Ha hitelkártyával fizetünk, akkor általában 10 százalék a felár. A csomagokért néha további díjat számolnak fel. Borravalót ugyan nem várnak el a taxisok, de általában illik felfelé kerekíteni a végösszeget. Taxit a pályaudvarok előtti taxiállomásokon lehet a legkönnyebben fogni, de az utcán is próbálkozhatunk, ha a szabad jelzés ki van világítva. Érdemes telefonon rendelni, igaz így is gyakran sokat kell várni. A nagy taxik mellett igénybe vehetjük a fekete taxiknál jóval olcsóbb, normál autókat használó taxis társaságokat is, amelyek főleg London külvárosában, vagy Nagy-Londonon kívül találhatók és előre meghatározott díjért vállalják a fuvart, azonban ezek a taxik az utcán nem vehetnek fel utasokat. A minicab taxik telefonszámairól a 24 órán át rendelkezésre álló 020 7387 8888 telefonszámon kaphatunk információt.

Míg a biciklisek jobb, ha elkerülik a belvárost és a főútvonalakat a forgalom és a zaj miatt, addig a külvárosokban és a kis utcákon érdemes karikázni Londonban is. A South Bank és Bankside részeken több bicikliút is található. Különösen kellemes a Temze melletti kerékpárút Putney Bridge és Greenwich között. A kerékpárbérlés Londonban nem olcsó.

Miközben a gyorsan fejlődő ázsiai országokban egyre kevesebb riksa fut az utcákon, Londonban felbukkannak az elsősorban turistákat kiszolgáló biciklis riksások. A riksabérlés nem olcsó, de nagyon kellemes módja a városnézésnek, ahogy egyre több forgalmat tiltanak ki London központjából.

London ugyan nem mindig a gyalogosok paradicsoma, de a város központját gyalogszerrel is be lehet járni. Ha huzamosabb ideig maradunk, akkor érdemes egy-egy környék látnivalóit egy napon felkeresni, így az oda-vissza úton kívül nem is kell máskor a tömegközlekedést használni.

Az utak mentén látható legfontosabb felírások:

Keep Left! - Balra tarts!
No Right Turn - Jobbra fordulni tilos!
No Left Turn - Balra fordulni tilos!
Stop - Állj!
Stop Children Crossing! - Állj, gyermekátkelőhely!
Halt At Major Road Ahead - Állj meg a következő magasabb rendű útvonalnál!
No Entry! - Behajtani tilos!
Speed Limit - Maximális sebesség
Slow Major Road Ahead - Lassíts, magasabb rendű útvonal következik.
Reduce Speed - Lassíts!
No overtaking - Előzni tilos
One way traffic - Egyirányú forgalom
Danger - Veszély
Road Works Ahead - Útjavítás
Bumpy Road - Egyenetlen útszakasz
Waiting limited to 20 mns in Any How - Várakozási idő óránként legfeljebb 20 perc
Cross Roads - Útkereszteződés
Road Junction - Útelágazás
Road Narrows - Útszűkület
Bend- Kanyar
Roundabout - Körforgalom
Crossing No Gates - Vasúti átjáró sorompó mélkül
Level Crossing - Vasúti átjáró sorompóval
School - Iskola
Car Park - Parkolóhely

 

 

 

 

 
Admin
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu