Társadalombiztosítási jogosultság

Az Egyesült Királyság fejlett ország, az itt éloket szélesköru szociális juttatások hálója védi. A juttatások egy részére csak dolgozó, tehát társadalombiztosítási járulékot és adót fizeto lakosok jogosultak, más részük rászorultság, azaz jövedelemszint alapján igényelheto.

Minden jogszeruen az Egyesült Királyságban tartózkodó magyar munkavállaló, egyéni vállalkozó, önfenntartó, stb. jogosult állami egészségügyi ellátásra és gyermeke állami iskoláztatására.

Azért, hogy a legtöbb EU-tagállam munkaeropiac-védelmi korlátozásai miatt a csatlakozó országok belépése után ne nehezedjék elviselhetetlen nyomás a brit munkaeropiacra és társadalombiztosítási rendszerre, a brit kormány a parlamentben április végén megszavazott jogszabály-módosításokkal 2004. május 1-tol 5 év átmeneti idoszakra további feltételekhez köti egyes szociális juttatások igénybevételét.

Ahhoz, hogy valaki rászorultság (azaz jövedelem-) alapú szociális juttatásokat vehessen igénybe, meg kell felelnie az életvitelszeru itt-tartózkodási és a tartózkodási jogalap-követelményeknek (az alacsony jövedelemszint követelményén túl).


Az ún. 'életvitelszeru itt-tartózkodás teszt' (Habitual Residence Test - HRT) keretében meggyozoen bizonyítani kell, hogy a kérelmezo az Egyesült Királyságot választotta állandó letelepedési helyéül. A HRT-t 1994-ben vezették be és elvileg minden külföldit érint, aki valamilyen szociális segélyt, pótlékot, juttatást igényel. A társadalombiztosítási hatóság (ld. Jobcentre irodák) az igénylésekrol általában személyes interjú alapján dönt. Vizsgálják, hogy az illeto önszántából, megtelepedés jelleggel tartózkodik-e az országban - otthonalapítási szándékot az ingóságok ideköltöztetése, a lakóhely még kiérkezés elotti lefoglalása, a családtagok áthozatalának szándéka, az új országhoz fuzodo érzelmi kötodés tanúsíthat -, mi ideérkezésének oka, célja, milyen a tervezett itt-tartózkodás hossza, folyamatossága, a kérelmezo mely országokban lakott korábban és mennyi ideig, milyenek munkához jutási kilátásai, van-e stabil munkahelye, milyen jellegu munkát tud végezni, általában milyen elképzelései vannak a jövore vonatkozóan.


- A munkavállalóként (alkalmazottként) regisztráltak – amennyiben jövedelmük alacsony - már a munkaviszony kezdetétol jogosultak az ún. "dolgozói juttatásokra" (in-work benefits), pl. a családi pótlékra (Child Benefit), lakbérpótlékra (Housing Benefit) és önkormányzati adófizetési kiegészítésre (Council Tax Benefit).

Azok az alkalmazottak, akik 12 hónapos regisztrált folyamatos munkaviszonyt követoen elveszítik állásukat, jogosulttá válnak a rászorultság-alapú juttatások széles skálájára is, pl. jövedelemszint alapú munkanélküli segélyre (income-based Jobseeker’s Allowance), vagy jövedelem-kiegészítésre (Income Support). A bizonyíthatóan folyamatosan munkát keresok lakbérpótlékot és önkormányzati adófizetési kiegészítést is igényelhetnek.

- A 12 hónapnál rövidebb munkaviszony után utcára kerülo csatlakozó országbeli munkavállaló csak önfenntartóként tartózkodhat az Egyesült Királyságban, következésképpen nem igényelhet rászorultság-alapú juttatást.

- Az egyéni vállalkozók alacsony jövedelem esetén ugyanolyan juttatásokra jogosultak, mint az alkalmazottak. Ha az egyéni vállalkozó munkahelyi balesetbol származó betegségben, ideiglenes munkaképtelenségben szenved, jogalapja egyéni vállalkozóként marad fenn betegsége idejére, emellett szükség esetén jövedelem-kiegészítést is igényelhet. Ha az egyéni vállalkozó szolgáltató tevékenysége megszunik, önfenntartóként lehet tartózkodási jogalapja, így juttatásokra nem jogosult.

- Az álláskeresés céljából érkezoknek önfenntartóknak kell lenniük a tartózkodási jogalaphoz, tehát nem jogosultak juttatásokra.

- Azoknak a csatlakozó országbeli állampolgároknak, akik nem tudnak dolgozni, vagy eleve nem munkavégzés céljából érkeztek, hasonlóan a nyugdíjasokhoz és tanulókhoz - szintén önfenntartóknak kell lenniük, rászorultság-alapú segélyjogosultság nélkül.

- A jogszeruen itt dolgozó csatlakozó országbeliek családtagjai (házastárs, 21 év alatti gyermek, eltartott egyenes ági felmeno rokon) szintén jogosultak rászorultság-alapú juttatásokra. Ha a gyermek 16 vagy 19 éves kor alatti és nappali tagozatos tanuló, a szülok igényelhetnek családi pótlékot és gyermekek után járó adókedvezményt. A 19 éves kor feletti, 21 évnél fiatalabb eltartott gyermek saját jogon igényelhet rászorultság-alapú juttatásokat.

Egyéb juttatások

- Betegség alatti kötelezo fizetés (Statutory Sick Pay) jár a brit munkaadók alkalmazásában álló csatlakozó országbelieknek is. Ennek híján a beteg a lábadozási ido alatt jövedelem-kiegészítést igényelhet.

- Kötelezo anyasági, ill. apasági fizetést (Statutory Maternity, ill. Paternity Pay) a csatlakozó országok regisztrált munkavállalói szintén igényelhetnek.

- A súlyos munkaképtelenségi segély (Disability Living Allowance), illetve a gondozási segély (Attendance Allowance) az általános jogosultsági kritériumok szerint kérelmezheto.

Az új szabályozás kitér a járulékfizetéshez kötött szociális juttatások igényelhetoségére is, amelyhez a dolgozónak igazolnia kell, hogy elozoleg megfelelo mértéku társadalombiztosítási járulékot illetve adót fizetett be. (Még kidolgozás alatt áll, hogy az érvényes EU- szabályozás - EEC 1408/71 - alapján egy másik tagországban elozetesen fizetett járulékot milyen módon lehet beszámítani pl. az Egyesült Királyságban az igényjogosultság megállapításánál.)

Az a csatlakozó országbeli álláskereso, aki hazájában munkanélküli segélyt kap és munka reményében az Egyesült Királyságba érkezik, kérvényezheti, hogy a neki saját országában járó összeget a Jobcentre itt GBP-ben kifizesse. Ez legfeljebb 3 hónapon keresztül történhet, s ehhez az illetonek igazolnia kell, hogy folyamatosan munkát keres.

Az egyéni vállalkozók akkor jogosultak munkaképtelenségi segélyre (Incapacity Benefit), ha igazolják a társadalombiztosítási járulékfizetést.

Áthidaló, úgynevezett Válságkölcsön (Crisis Loan) felvételére is jogosultak a csatlakozó országok munkavállalói, amennyiben igazolni tudják, hogy rendelkeznek a kölcsön visszafizetését lehetové tevo rendszeres jövedelemmel.

A szülési (Maternity Pay) és temetkezési (Funeral Payment) segélyek igénybevételére azok a csatlakozó országbeli állampolgárok jogosultak, akik adókedvezményekre is.

A szociális támogatás iránti igényeket központilag fogják elbírálni. Az igények benyújtására rendszeresített formanyomtatványok módosulnak; addig is külön tájékoztató lapot csatolnak az urlapokhoz a szükséges követelményekrol.

A brit hatóságok az ideérkezok számának ismeretében rugalmasan alakítják majd a rendszert.

További információk a Munka- és Nyugdíjügyi Minisztérium honlapján is: http://www.dwp.gov.uk/

 

 

 

 

 
Admin
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu