Társadalombiztosítási jogosultság

Az Egyesült Királyság fejlett ország, az itt éloket szélesköru szociális juttatások hálója védi. A juttatások egy részére csak dolgozó, tehát társadalombiztosítási járulékot és adót fizeto lakosok jogosultak, más részük rászorultság, azaz jövedelemszint alapján igényelheto.

Minden jogszeruen az Egyesült Királyságban tartózkodó magyar munkavállaló, egyéni vállalkozó, önfenntartó, stb. jogosult állami egészségügyi ellátásra és gyermeke állami iskoláztatására.

Azért, hogy a legtöbb EU-tagállam munkaeropiac-védelmi korlátozásai miatt a csatlakozó országok belépése után ne nehezedjék elviselhetetlen nyomás a brit munkaeropiacra és társadalombiztosítási rendszerre, a brit kormány a parlamentben április végén megszavazott jogszabály-módosításokkal 2004. május 1-tol 5 év átmeneti idoszakra további feltételekhez köti egyes szociális juttatások igénybevételét.

Ahhoz, hogy valaki rászorultság (azaz jövedelem-) alapú szociális juttatásokat vehessen igénybe, meg kell felelnie az életvitelszeru itt-tartózkodási és a tartózkodási jogalap-követelményeknek (az alacsony jövedelemszint követelményén túl).


Az ún. 'életvitelszeru itt-tartózkodás teszt' (Habitual Residence Test - HRT) keretében meggyozoen bizonyítani kell, hogy a kérelmezo az Egyesült Királyságot választotta állandó letelepedési helyéül. A HRT-t 1994-ben vezették be és elvileg minden külföldit érint, aki valamilyen szociális segélyt, pótlékot, juttatást igényel. A társadalombiztosítási hatóság (ld. Jobcentre irodák) az igénylésekrol általában személyes interjú alapján dönt. Vizsgálják, hogy az illeto önszántából, megtelepedés jelleggel tartózkodik-e az országban - otthonalapítási szándékot az ingóságok ideköltöztetése, a lakóhely még kiérkezés elotti lefoglalása, a családtagok áthozatalának szándéka, az új országhoz fuzodo érzelmi kötodés tanúsíthat -, mi ideérkezésének oka, célja, milyen a tervezett itt-tartózkodás hossza, folyamatossága, a kérelmezo mely országokban lakott korábban és mennyi ideig, milyenek munkához jutási kilátásai, van-e stabil munkahelye, milyen jellegu munkát tud végezni, általában milyen elképzelései vannak a jövore vonatkozóan.


- A munkavállalóként (alkalmazottként) regisztráltak – amennyiben jövedelmük alacsony - már a munkaviszony kezdetétol jogosultak az ún. "dolgozói juttatásokra" (in-work benefits), pl. a családi pótlékra (Child Benefit), lakbérpótlékra (Housing Benefit) és önkormányzati adófizetési kiegészítésre (Council Tax Benefit).

Azok az alkalmazottak, akik 12 hónapos regisztrált folyamatos munkaviszonyt követoen elveszítik állásukat, jogosulttá válnak a rászorultság-alapú juttatások széles skálájára is, pl. jövedelemszint alapú munkanélküli segélyre (income-based Jobseeker’s Allowance), vagy jövedelem-kiegészítésre (Income Support). A bizonyíthatóan folyamatosan munkát keresok lakbérpótlékot és önkormányzati adófizetési kiegészítést is igényelhetnek.

- A 12 hónapnál rövidebb munkaviszony után utcára kerülo csatlakozó országbeli munkavállaló csak önfenntartóként tartózkodhat az Egyesült Királyságban, következésképpen nem igényelhet rászorultság-alapú juttatást.

- Az egyéni vállalkozók alacsony jövedelem esetén ugyanolyan juttatásokra jogosultak, mint az alkalmazottak. Ha az egyéni vállalkozó munkahelyi balesetbol származó betegségben, ideiglenes munkaképtelenségben szenved, jogalapja egyéni vállalkozóként marad fenn betegsége idejére, emellett szükség esetén jövedelem-kiegészítést is igényelhet. Ha az egyéni vállalkozó szolgáltató tevékenysége megszunik, önfenntartóként lehet tartózkodási jogalapja, így juttatásokra nem jogosult.

- Az álláskeresés céljából érkezoknek önfenntartóknak kell lenniük a tartózkodási jogalaphoz, tehát nem jogosultak juttatásokra.

- Azoknak a csatlakozó országbeli állampolgároknak, akik nem tudnak dolgozni, vagy eleve nem munkavégzés céljából érkeztek, hasonlóan a nyugdíjasokhoz és tanulókhoz - szintén önfenntartóknak kell lenniük, rászorultság-alapú segélyjogosultság nélkül.

- A jogszeruen itt dolgozó csatlakozó országbeliek családtagjai (házastárs, 21 év alatti gyermek, eltartott egyenes ági felmeno rokon) szintén jogosultak rászorultság-alapú juttatásokra. Ha a gyermek 16 vagy 19 éves kor alatti és nappali tagozatos tanuló, a szülok igényelhetnek családi pótlékot és gyermekek után járó adókedvezményt. A 19 éves kor feletti, 21 évnél fiatalabb eltartott gyermek saját jogon igényelhet rászorultság-alapú juttatásokat.

Egyéb juttatások

- Betegség alatti kötelezo fizetés (Statutory Sick Pay) jár a brit munkaadók alkalmazásában álló csatlakozó országbelieknek is. Ennek híján a beteg a lábadozási ido alatt jövedelem-kiegészítést igényelhet.

- Kötelezo anyasági, ill. apasági fizetést (Statutory Maternity, ill. Paternity Pay) a csatlakozó országok regisztrált munkavállalói szintén igényelhetnek.

- A súlyos munkaképtelenségi segély (Disability Living Allowance), illetve a gondozási segély (Attendance Allowance) az általános jogosultsági kritériumok szerint kérelmezheto.

Az új szabályozás kitér a járulékfizetéshez kötött szociális juttatások igényelhetoségére is, amelyhez a dolgozónak igazolnia kell, hogy elozoleg megfelelo mértéku társadalombiztosítási járulékot illetve adót fizetett be. (Még kidolgozás alatt áll, hogy az érvényes EU- szabályozás - EEC 1408/71 - alapján egy másik tagországban elozetesen fizetett járulékot milyen módon lehet beszámítani pl. az Egyesült Királyságban az igényjogosultság megállapításánál.)

Az a csatlakozó országbeli álláskereso, aki hazájában munkanélküli segélyt kap és munka reményében az Egyesült Királyságba érkezik, kérvényezheti, hogy a neki saját országában járó összeget a Jobcentre itt GBP-ben kifizesse. Ez legfeljebb 3 hónapon keresztül történhet, s ehhez az illetonek igazolnia kell, hogy folyamatosan munkát keres.

Az egyéni vállalkozók akkor jogosultak munkaképtelenségi segélyre (Incapacity Benefit), ha igazolják a társadalombiztosítási járulékfizetést.

Áthidaló, úgynevezett Válságkölcsön (Crisis Loan) felvételére is jogosultak a csatlakozó országok munkavállalói, amennyiben igazolni tudják, hogy rendelkeznek a kölcsön visszafizetését lehetové tevo rendszeres jövedelemmel.

A szülési (Maternity Pay) és temetkezési (Funeral Payment) segélyek igénybevételére azok a csatlakozó országbeli állampolgárok jogosultak, akik adókedvezményekre is.

A szociális támogatás iránti igényeket központilag fogják elbírálni. Az igények benyújtására rendszeresített formanyomtatványok módosulnak; addig is külön tájékoztató lapot csatolnak az urlapokhoz a szükséges követelményekrol.

A brit hatóságok az ideérkezok számának ismeretében rugalmasan alakítják majd a rendszert.

További információk a Munka- és Nyugdíjügyi Minisztérium honlapján is: http://www.dwp.gov.uk/

 

 

 

 

 
Admin
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

Nézz élõ live filmet gportalon! 0-24-ben! Klikk ide! Filmek élõ live!!!!!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    ARIANA GRANDE TODAY - MAGYARORSZÁG EGYETLEN ARIANA GRANDÉVAL FOGLALKOZÓ HONLAPJA - TUDJ MEG RÓLA MINDENT