Adózás

Az egyik leglényegesebb témakör az adózás menete a külföldi munkavállalás során. Íme a legfontosabb információk.

A jövedelemadót az Egyesült Királyságban is a munkáltató vonja le a dolgozó bérébol: a munkába álláskor egy fix összeget von le, bejelenti az alkalmazottat az adóhivatalnál (egy ún. P46 sz. nyomtatvány beküldésével), majd ezt követoen már az adóhivatal által megállapított és kiküldött személyes adókulcs alapján végzi a további adóeloleg-levonást. A munkaviszony megszunésekor a munkáltató egy P45 jelzésu 3 példányos adókimutatást ad ki a távozónak, aki az 1. példányt megtartja, a 2. és 3. oldalt (példányt) pedig majdani új munkáltatójának adja le. A pénzügyi év végén (április 5.) a dolgozó egy P60 jelu nyomtatványon kimutatást kap éves jövedelmérol és a tole az év során levont adóeloleg mértékérol.

A csak rövid idoszakokat dolgozók esetében néha elofordulhat, hogy hosszabb idoszakra kalkulált adóelolegeket vontak le tolük - ilyenkor az adóhivatal helyi ügyfélszolgálati irodáiban (Taxpayer Service Office) kezdeményezni lehet a vélt túlfizetés visszaigénylését.

Több párhuzamos munkahely közül csak egy alkalmazza a személyes adókulcsot, a többi munkaadó fix százalékot von le a fizetésbol.

Az egyéni vállalkozóknak éves adóbevallást (income tax self-assessment) kell készíteniük. Elkészítéséhez támpontot ad a www.businesslink.org.uk honlap. Az építkezési vállalkozókra vonatkozó külön adózási szabályokról az adóhivatal honlapján kaphatunk tájékoztatást. Az egyéni vállalkozóknak éves bevételüktol függoen társadalombiztosítási hozzájárulást (National Insurance Contribution – NIC) kell fizetniük. (Az átlagos - Class2 - NIC 2004/2005-ben 2,05 GBP/hét, de 4.745 GBP feletti éves nyereség esetén már Class4 kategóriájú tb-járulék esedékes.) Az évente 58 ezer GBP forgalmat meghaladó vállalkozások áfát (az árúk és szolgáltatások többségében 17,5%) kötelesek felszámolni ügyfeleiknek, amelyet a vám- és illetékhivatalnak (HM Customs and Excise) kell megküldeni.

E témáról bovebb tájékoztatás az adóhivatal tájékoztatási osztályán kapható (Inland Revenue Information Centre, Ground Floor, South West Wind, Bush House, Strand, London WC2, tel: +44 (0)20 7438 6420). További információk: http://www.inlandrevenue.gov.uk/

Magyarországra történo végleges hazatéréskor célszeru az APEH helyi kirendeltségén is érdeklodni az Egyesült Királyságban szerzett jövedelem hazai adóvonatkozásairól.

 

 

 

 

 
Admin
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu