Adózás

Az egyik leglényegesebb témakör az adózás menete a külföldi munkavállalás során. Íme a legfontosabb információk.

A jövedelemadót az Egyesült Királyságban is a munkáltató vonja le a dolgozó bérébol: a munkába álláskor egy fix összeget von le, bejelenti az alkalmazottat az adóhivatalnál (egy ún. P46 sz. nyomtatvány beküldésével), majd ezt követoen már az adóhivatal által megállapított és kiküldött személyes adókulcs alapján végzi a további adóeloleg-levonást. A munkaviszony megszunésekor a munkáltató egy P45 jelzésu 3 példányos adókimutatást ad ki a távozónak, aki az 1. példányt megtartja, a 2. és 3. oldalt (példányt) pedig majdani új munkáltatójának adja le. A pénzügyi év végén (április 5.) a dolgozó egy P60 jelu nyomtatványon kimutatást kap éves jövedelmérol és a tole az év során levont adóeloleg mértékérol.

A csak rövid idoszakokat dolgozók esetében néha elofordulhat, hogy hosszabb idoszakra kalkulált adóelolegeket vontak le tolük - ilyenkor az adóhivatal helyi ügyfélszolgálati irodáiban (Taxpayer Service Office) kezdeményezni lehet a vélt túlfizetés visszaigénylését.

Több párhuzamos munkahely közül csak egy alkalmazza a személyes adókulcsot, a többi munkaadó fix százalékot von le a fizetésbol.

Az egyéni vállalkozóknak éves adóbevallást (income tax self-assessment) kell készíteniük. Elkészítéséhez támpontot ad a www.businesslink.org.uk honlap. Az építkezési vállalkozókra vonatkozó külön adózási szabályokról az adóhivatal honlapján kaphatunk tájékoztatást. Az egyéni vállalkozóknak éves bevételüktol függoen társadalombiztosítási hozzájárulást (National Insurance Contribution – NIC) kell fizetniük. (Az átlagos - Class2 - NIC 2004/2005-ben 2,05 GBP/hét, de 4.745 GBP feletti éves nyereség esetén már Class4 kategóriájú tb-járulék esedékes.) Az évente 58 ezer GBP forgalmat meghaladó vállalkozások áfát (az árúk és szolgáltatások többségében 17,5%) kötelesek felszámolni ügyfeleiknek, amelyet a vám- és illetékhivatalnak (HM Customs and Excise) kell megküldeni.

E témáról bovebb tájékoztatás az adóhivatal tájékoztatási osztályán kapható (Inland Revenue Information Centre, Ground Floor, South West Wind, Bush House, Strand, London WC2, tel: +44 (0)20 7438 6420). További információk: http://www.inlandrevenue.gov.uk/

Magyarországra történo végleges hazatéréskor célszeru az APEH helyi kirendeltségén is érdeklodni az Egyesült Királyságban szerzett jövedelem hazai adóvonatkozásairól.

 

 

 

 

 
Admin
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

Nézz élõ live filmet gportalon! 0-24-ben! Klikk ide! Filmek élõ live!!!!!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    ARIANA GRANDE TODAY - MAGYARORSZÁG EGYETLEN ARIANA GRANDÉVAL FOGLALKOZÓ HONLAPJA - TUDJ MEG RÓLA MINDENT