A szakképzettség elismerése

Az európai uniós munkaeropiac szokásos problémája a képzettség elismertetése egy másik országban. E probléma kezelésére hozták létre az európai információs központok hálózatát (ENIC), amely a nemzeti képzés-elismertetési információs központokra (NARIC) épül.

A két szervezet minden tagállamban összevonva muködik. Magyarországon a kérdés gazdája a jelenleg az oktatási tárcán belül muködo Ekvivalencia és Információs Központ (1055 Budapest, Szalay u. 10-14. Tel: 473 7321, fax: 332 1932, honlap: www.naric.hu, E-mail: meik@om.gov.hu ).

A brit oktatási, a kereskedelmi és ipari, valamint a munka- és nyugdíjügyi tárcák tájékoztatóiból kitunik, hogy a brit munkaeropiacon jelentkezok egy részének képzettségét automatikusan elfogadják, néhány szakipari területen pedig a szakmai területen szerzett tapasztalat magyar hatóságok általi igazolása esetén tekintenek el a nemzeti szakvizsga megismétlésétol.

Az egyetemi/foiskolai képzettséget igénylo szakmákban a megoldás közép- és hosszabb távon az EU-tagországok képzési követelményeinek közelítésében rejlik. (Eddig az Unión belül hét szakágazati iránymutatót sikerült összeállítani - az egészségügyi, állategészségügyi és építészeti terület szakmáira vonatkozóan.) A brit hatóságok jelenleg mintegy 100 szakma gyakorlását kötik engedélyeztetéshez, amelyben brit szakmai tanácsokra, kamarákra és egyéb szakmai fórumokra testálják a munkavállaló képzettségének megítélését. Azt, hogy szakmája engedélyhez kötött-e, a magyar munkavállaló a www.dfes.gov.uk/europeopen honlapon keresztül érdeklodheti meg. Az engedélyezo szakmai szervezetek tájékoztatást adnak a bemutatandó (hiteles fordítással ellátott) okmányok körérol. Az engedély kiadása díjköteles lehet. Fontos, hogy a muködési engedély kiadását követoen a munkavállalóra ugyanazok a helyi továbbképzési kötelezettségek vonatkoznak, mint a brit munkavállalókra - az anyagi vonzatokkal együtt.

A szakipari végzettség elismertetésére vonatkozóan bovebb információt a www.uknrp.org.uk honlap tartalmaz. Az Európai Unió által bevezetett magyarázó jellegu oklevél-kiegészítésrol (certificate supplement) és az azt kiegészíto ún. „európai önéletrajzról” (European CV) a www.cedefop.eu.int/transparency honlapon olvashatunk részletesen.

Nyelvismeret. Az Egyesült Királyságban a megfelelo angol nyelvismeretet a munkavállalóktól is megkövetelik. Egységes politika nincs, az egyes munkahelyek maguk határozzák meg az állásokkal kapcsolatos követelményszintet. A legelismertebb nyelvvizsga - az egyetemre felvételizoktol és az elhelyezkedni kívánó diplomásoktól is ezt kérik - az IELTS. Az országosan 35 vizsgaközpontban végzett felmérés 1-9 fokozatú skálán értékeli az illeto angol-tudását (2004-ben 85 GBP vizsgadíj fejében). További részletek a www.ielts.org honlapon. Másik hasonlóan jó nevu nyelvvizsga az ún. Cambridge Proficiency teszt, amelyrol a Cambridge Examination Board ad felvilágosítást a +44 (0)1223 553355 telefonszámon. Aki az Egyesült Királyságban szeretné tökéletesíteni nyelvtudását, a British Council által elfogadott nyelviskolák listájából a www.educationuk.org vagy a www.englishinbritain.co.uk honlapokon válogathat.

 

 

 

 

 
Admin
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

Nézz élõ live filmet gportalon! 0-24-ben! Klikk ide! Filmek élõ live!!!!!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    ARIANA GRANDE TODAY - MAGYARORSZÁG EGYETLEN ARIANA GRANDÉVAL FOGLALKOZÓ HONLAPJA - TUDJ MEG RÓLA MINDENT