Belépés a határon

Írország mellett Nagy-Britannia volt az egyetlen ország, amely lehetové tette a magyar állampolgárok legális munkavállalását 2004 májusától.
2004 május 1-tol magyar munkavállalóknak nincs szükségük munkavállalási engedélyre az Egyesült Királyságban.

2004. május 1-jét követoen a közösségi jog alapján szabaddá válik a beutazás a munkavállaló magyar állampolgárok számára is. A határon az "EU Nationals" feliratú kapun léphetünk be útlevelünk, vagy érvényes személyazonossági igazolványunk felmutatásával. (Mivel a régi típusú személyi igazolvány csak magyar nyelvu, s ez gondot okozhat a határon, illetve a munkavállalásnál, célszerubb útlevéllel, vagy új típusúra cserélt személyi igazolvánnyal beutazni.) Az útlevél-ellenorzést végzo bevándorlási tisztviselo csak a személyazonosságot és az úti okmány valódiságát vizsgálja, nem tesz fel kérdést a belépés céljára, az utasnál lévo pénzmennyiségre vonatkozóan. Az uniós szabályoknak megfeleloen a belépés csak közrendi, közbiztonsági és közegészségügyi megfontolásból tagadható meg.

Közbiztonsági/közrendi alapon kizáró ok a kábítószer-függoség, súlyos elmebetegség, eros zaklatottságban kifejezodo elmezavarodottság, delíriumos, hallucinációkkal járó állapot, alkoholfüggoség, csavargó életmód. A büntetett eloélet nem kizáró ok, de a 2 évnél súlyosabb büntetéssel sújtható ill. súlyos (pl. kábítószer-csempészet, gyilkosság, nemi eroszak) buncselekményekért nyilvántartott személyek beutazása szintén megtagadható. Akit korábban kitoloncoltak az Egyesült Királyságból, annak a beutazáshoz elobb valamely brit nagykövetségen kezdeményeznie kell a kitoloncolási határozat (deportation order) visszavonását.

Közegészségügyi kizáró okok az ENSZ Egészségügyi világszervezete 1951. évi 2. számú nemzetközi egészségügyi szabályzatában felsorolt és más súlyos fertozo betegségek (himlo, kolera, pestis, sárgaláz, tífusz, tüdo-tuberkulózis, szifilisz stb.). HIV-pozitív személyek beutazása nem kizárt (de kezelésüket a brit társadalombiztosítás nem fedezi).

A magyar állampolgár nem EU-tagország állampolgárságával rendelkezo családtagja továbbra sem mentes az állampolgárságának megfelelo beutazási szabályok és feltételek teljesítésétol, így pl. rövid látogatás, turizmus esetén szüksége lehet vízumra. Amennyiben az Egyesült Királyságban dolgozó, vagy tartósan tartózkodó magyar állampolgárral történo együttélés céljából utazna be, részére a munkavállaló magyar állampolgárnak a belépéshez ún. Európai Gazdasági Térség családi engedélyt (EEA Family Permit) kell kérnie a családtag lakóhelye szerinti brit nagykövetségen. A bevándorlási tisztviselo kérésére a közös beutazáskor be kell mutatni a családi köteléket igazoló okmányt. Megtagadható a belépés, ha a belépo jogosultsága megszunik (pl. ha a nem EU-állampolgár megszunik családtagnak lenni, illetve nem tudja igazolni családtag mivoltát). A beléptetés megtagadása ellen fellebbezést a Különleges Idegenrendészeti Fellebbviteli Bizottsághoz (Special Immigration Appeals Commission) lehet benyújtani - 5 napon belül, ha az illeto az Egyesült Királyság területén tartózkodik, és 28 napon belül, ha külföldön.

A brit bevándorlási szabályok a különféle megélhetési kategóriába tartozó EU-állampolgárok (munkavállaló, egyéni vállalkozó, tanuló, önellátó, nyugdíjas, visszavonult egyéni vállalkozó stb.) számára eltéro kiegészíto jogokat állapítanak meg, pl. az EU állampolgárral együtt betelepülo családtagok körére: az alkalmazott munkavállaló felesége és 21 éven aluli eltartott gyermekei, míg a többi betelepedo felesége és bármilyen korú eltartott gyermeke számítanak családtagnak.

 

 

 

 

 
Admin
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu