Tartózkodási engedély

A magyar állampolgárok 2004. május 1-jétol korlátlan ideig az Egyesült Királyságban tartózkodhatnak, amennyiben a) igazolt munkaviszonyuk van, vagy b) igazolni tudják, hogy önfenntartók, azaz rendelkeznek annyi pénzzel, amennyibol ok és családjuk meg tud élni, s nem folyamodnak szociálpolitikai juttatásokért.

A megfelelo anyagi háttér egyesült királyságbeli bankszámlával, vagy egyesült királyságbeli címre rendszeres átutalást igazoló külföldi bankszámla-kivonattal igazolható. Alaphelyzetben tehát, ha valaki itt dolgozik, vagy él, nem szükséges tartózkodási engedélyt kérnie, s nem kell bejelentkeznie a rendorségen sem. (Az Egyesült Királyságban jelenleg nincs kötelezo lakcím-bejelentési kötelezettség, központi lakcímnyilvántartás, s nincs személyi igazolvány sem.)

Amennyiben a magyar állampolgárnak nem-EU-tagországbeli családtagja van, aki számára nem akarnak minden ki-beutazáshoz EGT családi engedélyt kérni, vagy ha a magyar állampolgár az egyesült királyságbeli végleges letelepedés, illetve a késobbiekben a brit állampolgárság felvételének gondolatát sem zárja ki, 12 hónapnyi folyamatos munkaviszony után, vagy - önfenntartóként - a megélhetéshez szükséges anyagi háttér meglétét bizonyítva tartózkodási engedélyt (Residence Permit - RP) kérhet az EEC1 formanyomtatvány benyújtásával a brit bevándorlási hivatalban (European Casework Group, 18th Floor, Lunar House, 40 Wellesley Road, Croydon CR9 2BY).

A jelenleg frissítés alatt álló urlap letöltheto lesz a brit belügyminisztérium honlapjáról. A tartózkodási engedély érvényessége jelenleg 5 év, tanulók esetében 1 év. A 3-12 hónapos szerzodéssel érkezok a szerzodés idejére szóló RP-t kapnak. Családtagok a családfenntartó tartózkodási engedélyének idejére kapják, s együtt kell meghosszabbítaniuk. A nyugdíjasok és önellátók tartózkodási engedélyét az elso két év után meg kell újíttatni. A nem EU-(tag) állampolgárságú családtagnak a családi engedéllyel történo belépés után egy rövid érvényességi ideju státusz-igazolást kell kérnie a bevándorlási hivataltól (European Casework Group, ld. fent), majd a magyar házastárs/munkavállaló RP-je alapján - a brit BM honlapjáról szintén késobb letöltheto EEC3 formanyomtatvány benyújtásával - egy ún. tartózkodási okmányt (Resident Document -RD), amely igazolni fogja jogát a huzamos itt-tartózkodáshoz és munkavállaláshoz. (Ehhez a családtag útlevele mellett a magyar állampolgár útlevelét, már beszerzett RP-jét, regisztrációs igazolványát és igazolását, önellátók esetén a megélhetést igazoló kimutatásokat, a családi köteléket bizonyító okiratot kell csatolni, eredetiben.) A RP, a RD és az EGT családi engedély ingyenesek.

Az egyéni vállalkozók, akik mentesek a munkavállalói regisztrációtól, szerzodéses munkaviszonyuk megszunése után esetleges tartózkodási engedélyük meghosszabbításához igazolni kötelesek, hogy önellátók, azaz képesek eltartani magukat.

További információhoz a brit belügyminisztérium www.workingintheuk.gov.uk c. honlapján juthatunk. (A RP az EU más tagállamaiéhoz hasonló vízumszeru vignetta, amely fényképet is tartalmaz, a RD pedig a nem EU-tagállam állampolgárságával rendelkezo családtag útlevelébe nyomott pecsét, amely igazolja a magyar jogosult családtagjaként szerzett tartózkodási és munkavállalási jogosultságot).

AKIK MÁR AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN TARTÓZKODNAK

A munkavállalási engedéllyel (working visa) már 12 hónapja, vagy azt meghaladóan jogszeruen az Egyesült Királyságban tartózkodókat 2004. május 1-jétol automatikusan uniós munkavállalóknak tekintik, s nem kell regisztráltatniuk magukat.

A jelenleg illegálisan az Egyesült Királyságban tartózkodó magyar állampolgárok helyzetét "rendezik", azaz "amnesztiát" kapnak, úgy veszik, mint ha most érkeznének. (Az illegális itt-tartózkodás ideje nem számítható be a meghatározott ideju ittlét alapján a jövoben igényelheto kedvezmények kérvényezésekor). A munkaviszonyt a "Munkavállalás" fejezetben majd leírt módon lehet jogszeruvé tenni.

 

 

 

 

 
Admin
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

Nézz élõ live filmet gportalon! 0-24-ben! Klikk ide! Filmek élõ live!!!!!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    ARIANA GRANDE TODAY - MAGYARORSZÁG EGYETLEN ARIANA GRANDÉVAL FOGLALKOZÓ HONLAPJA - TUDJ MEG RÓLA MINDENT