Tartózkodási engedély

A magyar állampolgárok 2004. május 1-jétol korlátlan ideig az Egyesült Királyságban tartózkodhatnak, amennyiben a) igazolt munkaviszonyuk van, vagy b) igazolni tudják, hogy önfenntartók, azaz rendelkeznek annyi pénzzel, amennyibol ok és családjuk meg tud élni, s nem folyamodnak szociálpolitikai juttatásokért.

A megfelelo anyagi háttér egyesült királyságbeli bankszámlával, vagy egyesült királyságbeli címre rendszeres átutalást igazoló külföldi bankszámla-kivonattal igazolható. Alaphelyzetben tehát, ha valaki itt dolgozik, vagy él, nem szükséges tartózkodási engedélyt kérnie, s nem kell bejelentkeznie a rendorségen sem. (Az Egyesült Királyságban jelenleg nincs kötelezo lakcím-bejelentési kötelezettség, központi lakcímnyilvántartás, s nincs személyi igazolvány sem.)

Amennyiben a magyar állampolgárnak nem-EU-tagországbeli családtagja van, aki számára nem akarnak minden ki-beutazáshoz EGT családi engedélyt kérni, vagy ha a magyar állampolgár az egyesült királyságbeli végleges letelepedés, illetve a késobbiekben a brit állampolgárság felvételének gondolatát sem zárja ki, 12 hónapnyi folyamatos munkaviszony után, vagy - önfenntartóként - a megélhetéshez szükséges anyagi háttér meglétét bizonyítva tartózkodási engedélyt (Residence Permit - RP) kérhet az EEC1 formanyomtatvány benyújtásával a brit bevándorlási hivatalban (European Casework Group, 18th Floor, Lunar House, 40 Wellesley Road, Croydon CR9 2BY).

A jelenleg frissítés alatt álló urlap letöltheto lesz a brit belügyminisztérium honlapjáról. A tartózkodási engedély érvényessége jelenleg 5 év, tanulók esetében 1 év. A 3-12 hónapos szerzodéssel érkezok a szerzodés idejére szóló RP-t kapnak. Családtagok a családfenntartó tartózkodási engedélyének idejére kapják, s együtt kell meghosszabbítaniuk. A nyugdíjasok és önellátók tartózkodási engedélyét az elso két év után meg kell újíttatni. A nem EU-(tag) állampolgárságú családtagnak a családi engedéllyel történo belépés után egy rövid érvényességi ideju státusz-igazolást kell kérnie a bevándorlási hivataltól (European Casework Group, ld. fent), majd a magyar házastárs/munkavállaló RP-je alapján - a brit BM honlapjáról szintén késobb letöltheto EEC3 formanyomtatvány benyújtásával - egy ún. tartózkodási okmányt (Resident Document -RD), amely igazolni fogja jogát a huzamos itt-tartózkodáshoz és munkavállaláshoz. (Ehhez a családtag útlevele mellett a magyar állampolgár útlevelét, már beszerzett RP-jét, regisztrációs igazolványát és igazolását, önellátók esetén a megélhetést igazoló kimutatásokat, a családi köteléket bizonyító okiratot kell csatolni, eredetiben.) A RP, a RD és az EGT családi engedély ingyenesek.

Az egyéni vállalkozók, akik mentesek a munkavállalói regisztrációtól, szerzodéses munkaviszonyuk megszunése után esetleges tartózkodási engedélyük meghosszabbításához igazolni kötelesek, hogy önellátók, azaz képesek eltartani magukat.

További információhoz a brit belügyminisztérium www.workingintheuk.gov.uk c. honlapján juthatunk. (A RP az EU más tagállamaiéhoz hasonló vízumszeru vignetta, amely fényképet is tartalmaz, a RD pedig a nem EU-tagállam állampolgárságával rendelkezo családtag útlevelébe nyomott pecsét, amely igazolja a magyar jogosult családtagjaként szerzett tartózkodási és munkavállalási jogosultságot).

AKIK MÁR AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN TARTÓZKODNAK

A munkavállalási engedéllyel (working visa) már 12 hónapja, vagy azt meghaladóan jogszeruen az Egyesült Királyságban tartózkodókat 2004. május 1-jétol automatikusan uniós munkavállalóknak tekintik, s nem kell regisztráltatniuk magukat.

A jelenleg illegálisan az Egyesült Királyságban tartózkodó magyar állampolgárok helyzetét "rendezik", azaz "amnesztiát" kapnak, úgy veszik, mint ha most érkeznének. (Az illegális itt-tartózkodás ideje nem számítható be a meghatározott ideju ittlét alapján a jövoben igényelheto kedvezmények kérvényezésekor). A munkaviszonyt a "Munkavállalás" fejezetben majd leírt módon lehet jogszeruvé tenni.

 

 

 

 

 
Admin
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu