Ételek

Az angol konyháról megoszlanak a vélemények, vannak akik szerint az ételkészítési módokban szegényes. Elsõsorban a franciák tesznek csípõs megjegyzéseket e témában. Francia eredetû az a mondás, miszerint "Angliában vannak a világ legjobb élelmiszerei......amíg nem kerülnek a konyhába...." Az eredeti angol konyha készítésmódjai valóban egyszerûek. Alapjában véve szeretik a kiadós, testes, jóminõségû húsokat, jóízû halakat, laktató lepényeket, pudingokat, mégsem élnek fenntartás nélkül az asztal örömeivel.

Hódító Vilmos és a normann nagyurak a következõ elvhez tartották magukat:"Felkelés ötkor, ebéd kilenckor, vacsora ötkor, ágyba kilenckor. Az említett két étkezés közül, csak az ebédet fogyasztották asztalnál, vacsorára csak sebtében ettek néhány falatot.

Anthony Wood írta Cromwell koráról: a puritánok házában "hideg hús, fagyos társalgás, jeges fogadtatás "volt osztályrésze a vendégnek.

Angliának azonban van egy másik arca is. A legendás hírû Artur király bõtorkú, nagyétkû népérõl is olvashatunk, valamint az élete élvezõ reneszánsz uralkodó, VIII. Henrik fényes lakomáiról.

Angliának köszönhetjük több gasztronómiai érdekességet, de legalább is angol közvetítéssel jutott el néhány dolog Európába: így pl. a szendvicsek készítése, vagy a XVII. századi Angliában terjedt el teaivás, a pudingok, a pie-ok, amirõl egy híres gasztronómus is elismeréssel szólt. "Áldott legyen a neve, aki feltalálta" - és ezután ismerteti a Christmas pie-t az angolok kedvelt karácsonyi csemegéjét.

A sok keleti fûszer a XII. századtól angol hajókon jut el Európába.Londonban már 1652-ben mûködött kávéház, míg a kontinensen az 1690-es években, a Bécs elleni sikertelen török ostrom után nyílt az elsõ. A leírás szerint azt a kávét használták fel, amit a menekülõ törökök Bécs alatt hagytak.

Az angoloknál kialakult egy sajátos étkezési ritmus, ami eltér a kontinentális szokásoktól. Fogalommá vált az angol reggeli, ami gyümölcslével kezdõdik, majd zabkása következik. A zabkását tejjel vagy tejszínnel fogyasztják, van aki cukorral. Fontosak a különbözõ pirítósok -toast- a többféle kenyér, péksütemény, esetleg cukrászsütemény.

Világszerte kedvelt reggeli ételeik a sült sonka tojással -hem and eggs- és a húsos sült szalonna tojással- bacon and eggs -, de fogyasztanak sült halat, rántottát és egyéb kiadós ételeket. Az angol reggeli tartozéka a vaj, jam, méz. Legkedveltebb a narancsjam, az eper- és sárgabarack jamok. A leggyakoribb reggeli ital a tea, ritkábban a kávé. A teát tejjel vagy tejszínnel, gyakran cukor nélkül fogyasztják. Van, aki a szó szoros értelmében teával kezdi a napot és mindjárt ébredés után elfogyaszt egy csészével. Ez az ún. early morning tea, a kora reggeli tea. A teát forrázzák és igen erõsre készítik.

Az ebéd -lunc- rendszerint munkahelyen, iskolában stb. az ebédszünetben elfogyasztott gyors étkezés. Ez az étkezés általában szendvics vagy hidegsült, sonka, sajt, saláta. A meleg ebéd is egyszerû, egy csésze leves vagy ivólé egy sült valamilyen salátával, esetleg desszert. Délután 4-5 óra körül egy csésze teát vagy kávét fogyasztanak, hozzá kekszet, kétszersültet, süteményt, szendvicset.

A vacsora -dinner- régebben az angol családoknál szertartás volt, a megfelelõ hagyományokkal, és ünnepélyes keretek között bonyolódott. Ilyenkor átöltöztek, komplett, gondosan összeállított étrendet fogyasztottak. Az átlag angol családoknál már nem divat, de vacsorára kiadósan étkeznek.

Szállodában az angol vendég vacsorához ma is átöltözik, alkalomtól függõen sötét ruhát vagy szmokingot, a nõk estélyi ruhát vesznek. Vacsora elõtt aperitifet fogyasztanak, majd kiadós komplett vacsorát. A késõesti vagy színházi vacsora -souppé- egy lefekvés elõtti könnyû étkezés, egy csésze tea, vagy tejes ital, kétszersült.

Az angolok, de a skótok és az írek is konzervatívak, bár az utóbbi évtizedekben az angol konyhára is hatott más nemzetek konyhája, elsõsorban a francia konyha.

Leveseiket elsõsorban különbözõ húsokból fõleg ürü-, bárány-, marha- vagy csirkehúsból készítik. Jellegzetes levesük a "beef tea", ami szó szerint marhahús teát jelent. Lényegében jó minõségû marhahúst, fõleg bélszínt kockára vágnak, felöntik zsírtalan húslevessel, fûszerezik, majd kb. 3 órát gõzõlve forralják. Említhetjük még az irlandi ürügulyást -Iris stew- vagy az angol csirkelevest -Cooki leeki-, de készítenek zöldség- és gyümölcsleveseket is, pl. spenót-, uborka-, kelkáposztalevest, gesztenyelevest, meggylevest stb.

Az angol konyhán nagy számban szerepelnek hal és rákételek. Fogyasztanak birkát, szárnyasokat, vadakat, de a húsok közül ki kell emelni a marhahúst. A jó minõségû marhahús a jólét alapja, az angol életforma fontos kelléke és szimbóluma.

Angliában nem, vagy csak ritkán beszélnek étkezésrõl, ételekrõl. Egy ebéd vagy vacsora meghívás után megköszönik a kellemes társaságot a háziasszonynak, a jól megválasztott bort a házigazdának, de a jó konyhát, az ételeket dicsérni szokatlan lenne. Egyetlen fogás, amirõl illik beszélni, ez a marhasült.

Sertésbõl az angolok csak a sonkát és a sovány angolszalonnát fogyasztják szívesen. Az írek kedvelik a sertéshúst és a sertészsírt is felhasználják fõzéshez. Az angol konyha az olajat, a vajat, vagy a kisütött faggyút használja e célra.

A jó minõségû marhahúst és vadakat,vagy az ürüt egészben sütik, ügyelve arra, hogy a hús belseje rózsaszín vagy ízléstõl függõen véres maradjon, az így megsütött hús porhanyós és lédús lesz. Innen ered, hogy a félig sült húsokat a világ minden konyháján "angolos húsnak" nevezik, mert a sütési módot más konyhák is átvették.

Az egybesült húsokat gyakran a vendég elõtt szeletelik. Régi angol szokás volt, hogy az asztalnál a családfõ szeletelte a húsokat, vagy darabolta a szárnyast és tett mindenkinek a tányérjára. Ebbõl alakult ki az elegáns angol felszolgálási mód is, amikor a felszolgáló a feltálalt ételeket a vendég tányérjára szervírozza.

A húsokat sütik szeletben is, frissen elkészítve, de van még egy kedvelt elkészítési mód, a párolás is. Az angolok marhasült alatt tulajdonképpen egy elõsütött, és barnamártásban megpárolt ételt értenek.

Más módon mint a magyar konyha, de erõsen fûszereznek, a volt gyarmataikról sokféle fûszert szereztek be. Az egyik legkedveltebb az indiai eredetû curry por, amit mártások, húsok, köretek fûszerezésére használnak, pl. curry csirke, curry rizs, curry mártás. Fontosak a fûszerkeverékek és az angolos húsokhoz adott fûszeres mártások, így a Worchester, a ketchup, az angol mustár, a Cumberland mártás és a különféle gyárilag elkészített gyümölcsmártások. Ételeik ízesítésére használnak ecetes, erõsen fûszerezett zöldségféléket is.

A húsételekhez rendszerint többféle zöldségköretet adnak, ezeket sós vízben fõzik meg és tálaláskor vajat tesznek a tetejére. Ez az ún. angolos fõzelék készítési mód. A zöldségek mellé még tálalnak fõtt vagy sült burgonyát és a marhasült elválaszthatatlan tartozéka - a barnamártás mellett - a yorkshire puding. Ez egy tojással elkevert lisztpép, amit sütõben vagy forró zsiradékban sütnek ki.

A pie szót lehet lepénynek, pitének, fordítani. Készítik zöldségekkel, gombával, hallal, húsvagdalékokkal, ilyenkor elõételként vagy fõételként fogyasztják, de készítik almás, cseresznyés és egyéb gyümölcsös változatban desszerként is. Az apple pie, az almáslepény nélkül egy idõben az angol ünnepi ebéd elképzelhetetlen volt.

A másik kedvelt desszertjük a puding. Sokféle változata ismert, készítik citrommal, szilvával, egyéb gyümölcsökkel, lekvárral, de a pie-hez hasonlóan készülhet zöldséggel köretnek, elõételnek, vagy hússal, ilyenkor lehet akár fõétel is. Külön szertartás a karácsonyi puding, a Christmas puding készítése. Vidékenként, sõt családonként õriznek hagyományos recepteket. Van olyan, amit az ünnep elõtt 4-6 héttel már elkezdenek készíteni. A készítéshez a marhafaggyút, lehetõleg az ökörvese faggyúját veszik, aminek a megfelelõ kiérlelése már eleve hosszú idõt vesz igénybe.

A desszertek között meg kell még említeni a gyümölcstortát, a gyümölcslepényt és a aprósüteményeket, teasüteményt. Jelentõs a gyümölcs valamint a tej és tejtermékek fogyasztása is.

Az italok közül legkedveltebb a whisky -az írek whiskey-nek írják- de jelentõs a gin, a vodka fogyasztása is, az utóbbiakat általában "Tonic Vater"-rel isszák. A hagyományos koktélok mellett Angliában is tért hódítanak az olyan long drinkek mint a gin tonic, campari juice stb.

A borok közül hosszú ideig a portugál portói volt a kedvenc, ez derül ki a Viktoriánus kor regényeibõl, színdarabjaiból. Angliában nem terem meg a szõlõ, így elsõsorban francia és német borokat importálnak, a vörösborok a legnépszerûbbek.

Az angolok nagy sörfogyasztók, régen sok kis hagyományos sörfõzõ üzem mûködött, számtalan sörkülönlegességgel. Az ipar fejlõdésével nagy sörgyárak is létrejöttek, de ezek termékeivel nem teljesen elégedettek a fogyasztók. Ezt úgy juttatják kifejezésre, hogy az otthoni sörfõzés eszközei és a sörhozzávalók kaphatók, így az utóbbi idõben terjed a házi sörfõzés. Néhány jellegzetes sörfajta: a burton egy erõs sörfajta, a gingerbeer azaz a barna gyömbérsör, de sokféle import sör is kapható. Az angol vendég korrekt, fegyelmezett kiszolgálást igényel. Minden étkezésnél szívesen fogyaszt vajas pirítost, és jónéven veszi, ha az asztalon áll egy kancsó jeges víz.

Komplett angol reggeli
Ez a kedvelt étkezés szalonnából, tojásból, paradicsomból, pirított kenyérből és többféle kolbászkából áll.

Pirítós narancslekvárral
Rendszerint a reggeli végén fogyasztják a narancslekvárral megkent pirított kenyérszeleteket.

Sajtok
Az angol sajtok kemények, vagy félkemények, mint a Cheshire, a Leicester és a leghíresebb, a Cheddar. A Stiltont kék erezetéről lehet megismerni. Szeretnek különféle sajtokatenni kis kekszekkel (cheese and biscuit).

Egytálétel angol módra:
Ploughman's Lunch
Ropogós héjú kenyér, sajt és édeskés savanyúság a lényege ennek az egyszerű fogásnak, mely a legtöbb pubban kapható.

Uzsonnára uborkás szendvics
A papírvékony uborkás szendvicsek az angol tea elmaradhatatlan tartozékai.

Húsételek:
Steak and Kidney Pie
Egy nagy szelet marhahús és sertésvese sűrű húslében megpárolva, tetején pirított kenyértésztával.

Shepherd's Pie
Párolt darált bárányhúsból készül, zöldfélékkel, a tetején burgonyapürével.

Marhasült és Yorkshire Pudding
A Yorkshire Pudding ízes, sütőben sütött légy tésztaféle, a tormakrémmel, a sült burgonyával és a pecsenyelével együtt a marhasült hagyományos kiegészítője.

Desszertek:
Bread and Butter Pudding
A kenyeret és szárított gyümölcsöt vaníliakrémmel leöntve megsütik, forrón tálalják. 

Srawberries and cream
A cukorral és tejszínhabbal felszolgált eper kedvelt nyári csemege.

Jam and cream scones
A kalács és a zsömle közti átmenetet képző tésztafélét tejszínnel és dzsemmel tálalják.

Ital

Tea
Vitathatatlan tény, hogy a tea a mai napig a legnépszerűbb ital Angliában - sokkal inkább az, mint a kávé. Egy igazi csésze jó erős aromás tea egy kis tejjel még ma is az angolok nemzeti itala. A délutáni teát rendszerint 4-5 óra körül fogyasztják. Olyan étkezés ez, amelyben összetalálkozik az angolok teaszeretete és a sütemények terén megmutatkozó zsenialitása. A tea szót használják vacsorára is.

A sör - ahogy az angolok isszák:
Az angolok itala a sör. Ebből sokféle van, a könnyű világos lagertől a barnán át a keserűig. Gint először Londonban készítettek. A pimms nyári hűsítő, általában limonádéból, gyümölcsből és mentából áll.

 

 

 

 

 
Admin
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu