Hét brit vár a hétszázból...

A brit várakból a hét legjobbat kiválasztani majdnem olyan nehéz feladat mint mondjuk a filmtörténet hét legjobb filmjének vagy az ókor hét bölcsének a kiválasztása. A nehézség egyrészt abból származik, hogy sok a jelölt: Angliában például több mint 700 várat és erôdítés célját szolgáló romot tartanak nyilván, aminek megtekintéséhez több évre lenne szükség.

A nehézség másik forrása a választás szubjektív volta. Én a várakban a hatalmas méreteket és a kort tisztelem. A méretek iránti vonzalmamat azzal szoktam indokolni, hogy egy tíz méter vastag fal tetején sétálgatni egészen lenyűgözô és felkelti azt a gyermekkori érzést, ami az ilyen várak velejárója: rejtett alagutak felfedezésének vágya, a kísértetek és szellemek ellenére. Várakban a nagykorúság határa nálam 300 év. Az alatt legfeljebb váracskának lehet ôket nevezni.

És akkor íme a várak! Egy londoni kiindulású autós utazással jó egynapos kaland az elsô két vár megtekintése, amit félúton célszerű összekötni egy-egy megállóval Rochester váránál, és Canterburyben. A Canterburybe vezetô országút egyébként nagyjából követi Chaucer remek meséjének útvonalát: Deptfordnál az Ispán meséjénél jár és a Sáfár meséjénél ér Harbledown-hoz, ami Canterbury elôtt egy mérfölddel található. A javasolt megállókkal ez egy nagyon hosszú napot eredményez - csak nyáron érdemes megkísérelni, de megéri.

1. Leeds kastély Maidstone VIII. Henrik (uralkodott 1509-1547) vára. Egy idôben a várat reklámozó plakátokon ez a mondat szerepelt VIII. Henrik képe mellett: Most, hogy VIII. Henrik már nem lakik itt, elhozhatja a feleségét egy kirándulásra. Azt a tényt, hogy Henrik többször is a hóhérnál tartotta válóperét, már általános iskolában elmondják. Az már ritkábban derül ki, hogy a feleségcserék közepette megreformálta az angol egyházat és a királyt (önmagát) nyilvánította az angol egyház fejének. A vár maga remek állapotban van és hatalmas park közepén terül el. Csónakázótónak is beillô, vizesárok veszi körül. A vár, illetve a tó körbesétálása jó kétórás, de kellemes feladat. A várkertben egzotikus madarak hada látható – a fűnyírógép szerepét betöltô birkákkal egyetemben, sôt, kipróbálható egy sövénybôl kialakított útvesztô is.

2. Bodiam East Sussex és egyben Anglia legfestôibbnek titulált vára. 1385-ben épült, négyszögalapú, a négy sarkon egy-egy köralapú toronnyal. A vár külseje gyakorlatilag tökéletes állapotban van. Bejárat a parkolótól átellenes oldalon, egy korábban felhúzható hídon keresztül. Jóval kisebb, mint Maidstone, de ettôl függetlenül vizesárok veszi körül, amiben mind az ég, mind a vár visszatükrözôdik. A várat a National Trust kezeli, így a tagok ingyen juthatnak be. Áprilistól október végéig minden nap nyitva van, reggel 10-tôl napnyugtáig. Az év más hónapjaiban hétfôn zárva van. Ez a nyitvatartási rend igaz a National Trust által kezelt legtöbb műemlékre.

(A következô két kiválasztott már Észak-Walesben található. A Londonból idevezetô legrövidebb út, Birmingham és Chester érintésével nem a legszebb, cserébe viszont útba ejthetô Warwick vára - hatalmas vár remek kínzókamrával és pávákkal a kertben - Coventry, a XV. században épült katedrális és az 1940-es légitámadást túlélt 100 m magas tornya. Ha ideje engedi álljon meg egy pillanatra Wales legnyugatibb pontján álló, Wales védôszentje, Szent Dávid által a VI. században alapított katedrálisnál. Amellett, hogy ma is működik, fontos zarándokhely amióta egy pápai dekrétum úgy határozott, hogy két zarándoklat ide felér egy rómaival, három pedig egy jeruzsálemi zarándoklattal.)

3. Conwy Ha mégiscsak Chesteren keresztül érkezne Észak-Walesbe elôször Conwy (néha Conway) várához érkezik. Ezt a várat az az I. Edward építtette, akit Arany János alaposan elásott a Walesi bárdokban. A walesiek nyilván nem örültek annak, hogy egy angol király leverte a walesi hercegeket, és hatalmának megszilárdítása gyanánt hatalmas várak sorát építtette (Conwy például öt év alatt épült fel 1287-re), viszont a máig megmaradt rom a World Heritage egyik kiemelt fontosságú épülete. Csaknem hat évszázaddal a vár építése után Thomas Telford egy függôhidat tervezett a szárazföld és a vár összekötésére, mert az korábban csak komppal volt megközelíthetô. A híd már önmagában is pompás látvány, hiszen híven tükrözi a vár stílusát. Avatatlan azt is gondolhatná, hogy a híd és a vár majdnem egyszerre épült.

4. Caernarvon Ha tovább halad nyugat felé, alig 20 km távolságra áll a másik walesi kiválasztott: Caernarvon vára, amit az idegenek megtévesztésére néha Caernarfonnak is írnak. Útközben azonban ne felejtsen el Anglesey szigetére rövid kitérôt tenni, és a sziget egyik ékességét, a Beaumaris kastélyt meglátogatni. (Beaumaris hasonlít Bodiamra, szintén vizesárok veszi körül, de jóval nagyobb annál.) Caernarvon nemcsak, hogy gyönyörű (építése I. Edward ízlését dicséri), de számos történelmi esemény is fűzôdik hozzá. Miután I. Edward megkínoztatta és kivégeztette az utolsó walesi herceget – egy David nevűt – 1283. október 3-án Shrewsburyben, a címet az e várban született fiának adományozta. A mostani trónörökös, Charles walesi herceg beiktatására is itt, Caernarvon várában került sor 1969-ben.

(Az utolsó három kiválasztott vár Skóciában található. Egy Glasgow-ból kiinduló utazás során mind a három egy háromnapos autós kirándulás keretén belül kényelmesen megtekinthetô még akkor is, ha az úton található más érdekességekre, mint a Loch Ness tavára és látványosságára is szentel idôt.)

5. Eilean Donan
A Loch Duich egy parthoz közeli szikláján építettek az Eilean Donan várat. A szárazfölddel kôhíd köti össze, amit esténként a várral látványosan megvilágítanak. (Megtekintésére olyan este a tökéletes, amikor az ég teljesen tiszta és a nap majdnem a vár mögött nyugszik le. Az ilyen este kiválasztása rendkívül egyszerű, ugyanis Skóciának ezen a területén egy évben legfeljebb ha egy felhôtlen este van.) A fényképezést az a tény komplikálja, hogy a vár és a kôhíd kelet-nyugati irányban lóg bele a vízbe, délrôl nyújt nagy látványt, így viszont a lenyugvó napot nehéz a várral összehozni. További probléma, hogy az út mentén, ahonnan jó fotókat lehet készíteni, nincs parkolóhely és a mindenre elszánt fotósok az életük kockáztatásával a kétszer egysávos autóút mellôl próbálják meg a majdnem lehetetlent.

6. Stalker Ha valakit e vár neve Tarkovszkij filmjére emlékeztet, az nem fog meglepôdni, amikor meglátja a várat. Nem mintha a vár maga szerepelne a filmben, de a Loch Laich egy kis szigeten álló rom még csak meg sem közelíthetô. Ezért kárpótol, hogy a vár mögötti vízben jobbára szürke esôfelhôk tükrözôdnek, gyakorlatilag monokromatikus látványt teremtve. A hely annyira elhagyatott, hogy viszonylag egyszerű olyan fényképet készíteni ami a civilizáció egyetlen vívmányáról sem árulkodik: nincsenek fölösleges villanyoszlopok, utak és semmi sem árulja el hogy a kép a 21. században készült. A vár magánkézben van.

7. Dunnotar A vár ma már csak rom. Ami a hét kiválasztott közé emeli, az a hely, ahová épült. Skócia keleti partján, Aberdeen alatt, Stonehaventól néhány kilométernyire, egy a part mellett álló meredek sziklán áll. Ahhoz, hogy a várba bejusson, elôször le kell mennie a tengerpartra, majd újból fel. Gyalogút van.

(Belépők...egy vártúra során a belépôdíjak jelentôs összeget tehetnek ki. Egyszerű látogatóként a belépôdíj általában 2 és 8 font közötti a felnôttek részére. Öt éven aluli gyerekek ingyen, míg 17 éven aluliak féláron juthatnak be a legtöbb helyre.A belépôdíjak csökkentésének egy módja, hogy a látogatni kívánt műemléket kezelô alapítvány tagjává válunk.)

 

 

 

 

 
Admin
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - HA ELSÕKÉZBÕL SZERETNÉL INFORMÁLÓDNI, AKKOR ITT A HELYED - LEGFRISEBB HÍREK, KÉPEK, CIKKEK!    *****    Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu