Áttekintés

A tankötelezettség 5 éves kortól 16 éves korig tart. Észak-Írországban 4 éves kortól. Az iskola előtti nevelés nem kötelező.

Iskola előtti nevelés

Angliában és Walesben nincs államilag szervezett iskola előtti nevelési rendszer. Az iskola előtti nevelést vagy a helyi oktatási hatóságok (local education authorities) vagy más, önálló szervek biztosítják.

A 3-5 éves gyerekeket szüleik vagy az óvodákba vagy az alapfokú (alsó tagozatos) iskolák óvodai osztályaikba (nursery classes) írathatják be. Skóciában a 3-5 éves gyerekeket az oktatásügyi hatóságok által felügyelt gyermek megőrzők valamint önkéntes alapon szerveződő vagy önálló szervezetek által működtetett óvodák fogadják.

Az oktatásnak ez a szakasza nem kötelező és egész- vagy félnapos rendszerben is folyhat. Észak-Írországban a 3-4 évesek óvodai oktatását az ún. Education and Library Boards-ok, az óvodák és az alapfokú (alsó tagozatos)iskolákban működő óvodai osztályok biztosítják. Az alapfokú oktatás 4 éves korban kezdődik.

Általános iskola

Az általános iskolai oktatás 4-5 éves kortól 11 éves korig tart, de Anglia egyes területein a tanulók 8-9 éves koruktól járnak középiskolába. A bejutási politika elsőbbséget nyújt azoknak a gyerekeknek, akik közel laknak az iskolához, akiknek a testvérei is oda járnak, állami gondozott gyerekeknek vagy speciális igényekkel rendelkező gyerekeknek. Skóciában 5 éves kortól 12 éves korig tart, a tanév 190 napból áll.

Középiskola

A középiskolai oktatás 11 és kortól 16 éves korig tart. Skóciában 12 éves kortól. A diákok középiskola után szerezhetnek szakképesítést is, két év alatt, valamint lehetőség van 1-2 éves kiegészítő képzésre is, itt gyakorlati és elméleti oktatás is van. 16 éves korukban érettségi vizsgát kell tenniük. A tandíjat nem kell fizetni 18 év alatt, munkába állás előtt. A már nem tankötelezett diákok számára középiskolák és főiskolák is nyújtanak szakirányú képzéseket.

Felsőoktatás

Felsőoktatás intézményei közé tartoznak az egyetemek, felsőoktatási főiskolák és az egyetemi kőiskolák. Minden fő felsőoktatási intézmény autonóm testület, mely meghatározza saját felvételi és követelményrendszerét.

Az Egyesült Királyságban, az egyetemi diplomák ezen a szinten már nem nemzeti elismerések, hanem az egyes intézmények biztosítják saját diplomáikat. Ezek intézményenként eltérőek. Angliában, Walesben és Észak-Írországban, egy 5 szintes keretet dolgoztak ki, hogy egyszerűbb szerkezetet alakítsanak ki.

Felnőttoktatás

Az Egyesült Királyságban a kormány álláspontja az, hogy az alapkészségek megszerzése az alapja a kielégítő szakmai fejlődésnek, évente jelentős pénzforrásokat fordítanak az Oktatási és Munkaügyi Minisztérium égisze alatt a fejlesztések és az infrastruktúra finanszírozására. A cél a munkaerőpiacról kiszoruló veszélyeztetett népességcsoportok alapképzésének támogatása.

Az „Alapkészség-ügynökség” az egyik ilyen példa. A kezdeményezést 1995-ben kiterjesztették a munkanélküliek és a fiatalok munkahelyen történő alapképzésére, és a „Családi Műveltségi Kezdeményezés” programrészt is magában foglalta.

Diplomák elismerése

A diplomák elismerésében az EU tagállamaiban működő ún. NARIC központok adnak felvilágosítást

A magyarországi NARIC központként működő Magyar Ekvivalencia és Információs Központ honlapját itt találja.

 

Egyesült Királyság Oktatásügyi Minisztériumának honlapja:
http://www.dfes.gov.uk/index.shtml
Egyesült Királyság egyetemei:
ENGLAND
NORTHERN IRELAND
SCOTLAND
WALES
Csereprogramok és támogatási lehetőségek, tanulási lehetőségek:
www.europa.eu.int/ploteus
Európai önéletrajz, Europass:
www.europass.hu
www.europass.cedefop.eu.int
 

 

 

 

 
Admin
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok